5 tipp, hogy biztonságban légy az utakon

Akár a férfiak, akár a hölgyek táborát erősíted- vannak olyan vezetési szokások, amelyek egyszerűen nem biztonságosak mindenki számára. Ha a rutinos sofőrök közé tartozol, akkor sem árt időközönként átvenni azokat az alapvető pontokat, amelyekkel nemcsak a saját-, hanem utas társaid testi épségét is megóvhatod. 

Íme 5 tipp, amelyekkel elkerülheted a baleseteket! 

Légy tisztában az autó műszaki helyzetével!

Lehet, hogy egy újabb autót vezetsz, ami klassz technológiával van felszerelve, például tolatókamerákkal és sávváltás-érzékelőkkel, amelyek jelzik, ha valami az utadba kerül. Az egyik hiba, amit sokan elkövetnek, hogy jobban bíznak ezekben a technológiákban, mint a saját látásukban. Valójában egyes statisztikák szerint a járművezetők 80 százaléka nincs tisztában azzal, hogy a holttérfigyelő rendszereiknek vannak korlátai. Nem szabad csak ezekre a műszerekre hagyatkozni, különben könnyen baleset lehet a vége!  Ezek a technológiák csak arra szolgálnak, hogy támogassanak téged az úton. A szemed a legjobb tolatókamera és sávérzékelő, ezért mindenképpen ezeket használd először! 

Végezd el a rutinszerű biztonsági ellenőrzéseket!

A rendszeres olajcsere és kerékcsere nem elég ahhoz, hogy autód menetkész legyen. Időről időre elengedhetetlen, hogy alapvető biztonsági ellenőrzéseket végezz, mielőtt elindulsz! Ellenőrizd a féklámpákat, az irányjelzőket és a fényszórókat! Tarts kéznél egy guminyomás mérőt, és néhány hetente ellenőrizd, hogy a gumiabroncsok megfelelően fel vannak-e fújva. Talán azt gondolnád, hogy a gumiabroncsnyomás nem nagy ügy, de egyes tanulmányok szerint a nem megfelelően felfújt gumiabroncsok a balesetek egyik fő okozói.

Tipp: autómentő kollégáink sokéves tapasztalata a garancia arra, hogy járművedet ne érjék további sérülések az autómentés folyamán. Amennyiben minket bízol meg az autómentéssel, úgy munkánk közben autódat 100.000 € biztosítás védi.

Kerüld az agresszív vezetést!

Ha az idegesebb sofőrök közé tartozol, akkor jobb, ha megnyugszol indulás előtt! Nem szabad a forgalomban ki-be kanyarogni, 100 km/órás sebességgel hajtani és kiabálni a többi sofőrrel! Az agresszív vezetési stílusok közé tartozik még a stop táblákon való gyors áthaladás, a kockázatos sávváltás és a gyorshajtás, hogy még gyorsan át tudjunk haladni a sárga lámpán… Valójában a gyorshajtás is agresszív vezetésnek számít, és a sofőrök több mint fele normálisnak tartja ezt. Ehelyett hagyj magadnak elegendő időt az úti cél eléréséhez, és maradj nyugodt! 

Enyhítsd a stresszt!

Ha stresszesen vezetsz, azzal saját magadat és az úton közlekedőket is veszélynek teheted ki. A stresszt úgy korlátozhatod, ha felismered a stresszt kiváltó okokat, és elkezdesz rendszeresen mozogni, egészségesen táplálkozni. A szorongás csökkentésének másik módja lehet még a nyugodtabb otthoni környezet kialakítása. A rendrakás, a rendszerezés és néhány szobanövény bevezetése fokozza a pozitív hangulatot. 

Kerüld a multitaskingot!

Csak egyetlen feladatot szabad elvégezni az autóban, és ez a vezetés. Mítosz, hogy egyes emberek „jobbak a multitaskingban”, mint mások. Ha sms-t írsz, dalt váltasz a rádióban, sminkelsz, a hátsó ülésen ülő gyerekekkel játszol, sajtburgert eszel, vagy akár a GPS-szel babrálsz, akkor eltereled a figyelmedet. 

Tipp: ami az okostelefonokat illeti, mindannyian ismerjük a kísértést, hogy vezetés közben SMS-t írjunk (még ha tudjuk is, hogy ez rossz ötlet). Ha mindenáron szeretnéd megkönnyíteni a telefonozást az autóban, akkor használj telefontartót!

További tippek a biztonságos vezetésért:

 • Egy hosszabb út előtt, aludj sokat!

Ha hosszú út áll előtted, győződj meg róla, hogy előző este sokat aludtál, és egyél egy nagy, kiadós reggelit!

 • Maradj mindig éber!

A volán mögött tett cselekedeteidnek súlyos következményei lehetnek, ha hagyod, hogy a koncentrációd lankadjon. Mindig figyelj arra, hogy mit csinálsz!

 • Mindig jelezz!

Milyen gyakran látod, hogy a körforgalomból jelzés nélkül lépnek ki az emberek? Idegesítő, nem igaz? És nem is biztonságos! Jobb, ha nem követed ezt a példát. 

 • Figyelj a közlekedési jelzésekre!

Az utakon megannyi táblával, lámpával és utasítással találkozunk, de ezek mind a biztonságunkat szolgálják. Mindig figyelj a jelzésekre!

 • Ne hagyd figyelmen kívül a sárga lámpát!

A sárga lámpa azért van ott, hogy emlékeztessen arra, hogy el kell kezdened lassítani – nem arra ösztönöz, hogy lépj a gázpedálra!

 • Soha ne írj SMS-t vezetés közben!

Soha ne használd a telefonodat vezetés közben! Azok az értesítések, e-mailek és üzenetek a barátoktól várhatnak, amíg kiszállsz az autóból vagy félrehúzódsz.

 • Vezess az időjárás függvényében!

Ha ködös az idő, szakad az eső vagy kezd havazni, akkor mindig igazodj az aktuális időjárási körülményekhez a vezetés során!

 • Légy türelmes!

Azzal, hogy ököllel csapkodod a kormányt, nem teszel mást, mint hogy megemeled a vérnyomásodat, és növeled a baleset bekövetkezésének valószínűségét. Gyakorolj türelmet az utakon, bármennyire is nehéz!

 • Ne tolakodj!

Egyszerű- ne vezess túl közel az emberekhez. Maradj két autóhosszal mögöttük. A farolás rendkívül veszélyes, és értelmetlen.

 • Ne légy kiszámíthatatlan!

A kiszámíthatatlan vezetés már sok balesetet okozott. Légy kiszámítható az úton; jelezz, amikor kell, kanyarodj, amikor szükséges, és biztosítsd, hogy a többi közlekedő előre láthassa a következő lépést!

 • Soha ne vezess befolyásoltság alatt!

Ne igyál és ne vezess ittasan! Kevés felelőtlenebb dolog van a világon, mint ital vagy kábítószer hatása alatt vezetni.

 • Add meg az elsőbbségi jogot!

Ha egy másik járművezetőnek van elsőbbsége, mindenképpen adj neki elsőbbséget! Ne feltételezd azonban, hogy ezt mindenki megteszi helyetted; légy résen, amikor rád kerül a sor, arra az esetre, ha a másik sofőr elfelejtené a szabályok betartását!

Ha már régóta vezetsz, könnyen lehet, hogy a fenti tippeket egyértelműnek fogod tartani, mégsem árt időnként egy kis emlékeztető. Vigyázzunk egymásra az utakon is!

Ha mégis megtörténne a baj…

Frissítve: 2022.09.29-én