autó baleset

Életveszély – álmosan az autóban

Sajnos nagyon sokan követik ez azt a hibát, hogy fáradtan is beülnek az autóba, és úgy vezetnek. Nem veszik figyelembe, hogy ilyenkor a reakcióidő meredeken megnő, azaz nem tudnak megfelelően és időben reagálni a váratlan helyzetekre.

Még nagyobb a balesetveszély akkor, ha már több száz kilométer és több óra vezetés van mögöttük, és megállás, pihenés nélkül folytatják tovább az utat. Nemcsak magukat és az estleg velük utazókat teszik ki felesleges kockázatnak, hanem a közlekedésben résztvevő többi embert is.

Mikroalvások kockázata

Ilyenkor nagyon könnyen becsukódhat a szemünk pár pillanatra. Ez az úgy nevezett mikroalvás. Ebben az a legborzasztóbb, hogy úgy történik meg velünk, hogy észre sem vesszük. Látszólag nem történik semmi különös, csak pár másodpercre elveszítjük éberségünket, nem működik a figyelmünk. Az agyunk egy része ilyenkor elalszik, miközben ébren vagyunk. Amikor kialvatlanok vagyunk, nem pihentünk, egyszerűen csak lecsukódik a szemünk, egy pillanatra előre esik a fejünk. Ez általában felébreszt minket, főleg akkor, ha ülő vagy álló testhelyzetben vagyunk. Tévénézés közben biztos sokan átélték. Felébredve csak azt látják, hogy nem igazán értik, hogy mi történik a képernyőn. Ez azért van, mert kiesett pár képkocka.

De még gyakoribb, hogy nem is tudunk róla, és folytatjuk a megkezdett tevékenységet. Egy kísérlet kimutatta, hogy mikor egy pontot kellett figyelni az alanyoknak egy órán keresztül, akkor sorozatos mikroalvásokat éltek át. Átlagosan az egy óra alatt több, mint hetven esetben, melyek kb. 6 másodpercig tartottak. A résztvevők a kísérlet végén elmondták, hogy ők végig ébren voltak, azaz ebből semmit nem érzékeltek.

Lehetséges kockázat

Csak gondoljunk bele – ugyanez megtörténhet vezetés közben is. Hat másodperc – hat másodperc alatt több mint 200 métert tesz meg a kocsi, ha 130 km/órával halad. Elképesztő távolság, ami alatt bármi megtörténhet.

Az átlagos reakcióidő is minimum 2 másodperc. Kijelenthetjük, ha valaki fáradtan, álmosan vezet, esetleg beteg, lázas, akkor az olyan, mintha egy időzített bomba lenne a kocsiban.

Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra, mert mindenkit hazavárnak. Inkább érjünk oda az úticélunkhoz egy órával később, minthogy a kórházban, vagy a halottasházban kössünk ki, magunkkal rántva esetleg másokat is.