tanolás közben

Hogyan lehet spórolni a benzinnel autózás közben?

Ismét egy energiaválság közepén vagyunk, ami azt jelenti, hogy az üzemanyag egyre korlátozottabban és egyre drágábban áll rendelkezésre. Az árstopnak is vége lesz egyszer. A másik probléma, hogy egyre kevesebb helyen tudunk tankolni, sorban zárnak be a kutak. Butapesten ez még nem akkora gond, mert 10 km-en belül tudunk kutat találni, de ha vidékre kell menni, ott már biztos, hogy sokkal többet kell autózni a következő töltőig.

Érdemes tehát mindenképp odafigyelni az autónk fogyasztására, amit több tényező befolyásol. Van, ami tőlünk független, de mi is sokat tudunk tenni a spórolás érdekében. A taxisok azt vallják, hogy egy jó sofőr lábában több dl benzinmegtakarítás van.

Okosan vezessünk

Óvatosan nyomjuk a gázpedált, ne tapossunk bele úgy, mint vészfékezéskor a fékbe. Vezetéskor képzeljük azt, hogy a gázpedálon egy tojás van, és nekünk úgy kell gázt adnunk, hogy a tojás nem törhet el. Nem kell padlóig nyomni, felesleges és balesetveszélyes is a gyorshajtás, amit mellesleg a rend őrei sem tolerálnak. A megengedett sebességhatárokat ne lépjük át.

Szükségtelenül ne gyorsítsunk, különösen akkor nem, ha látjuk, hogy előttünk pirosra váltott a lámpa, tehát biztos, hogy meg kell állnunk. A legjobban akkor járunk, ha egy egyenletes tempót tudunk tartani akár az autópályán, akár az utakon, ha nincs dugó. Igyekezzünk mindig meglovagolni a zöld hullámot.

Ha gyorsítani kell, akkor azt kb. kétharmad gázzal tegyük egészen addig, amíg elérjük a megfelelő tempót. Természetesen a követési távolságot mindenképp tartsuk, hogy megfelelő időben tudjunk reagálni, ha megváltozik a helyzet, és elkerülhessük a vészfékezést.

Útvonaltervezők

Az útvonal kiválasztásánál is legyünk körültekintőek, nyugodtan hagyatkozzunk az olyan útvonaltervezőkre, melyek követik a forgalom alakulását, jelzik a dugókat. Az időben legrövidebb útvonalat érdemes választani akkor is, ha az távban esetleg több, hiszen nem mindegy, mennyi ideig égetjük a benzint.

Mindenképp ismerjük meg saját autónkat, mert nekünk kell kitapasztalni, hogy az milyen sebességnél mennyi üzemanyagot fogyaszt.

Próbáljuk meg elkerülni a tetőre szerelhető boxot, lehetőleg úgy pakoljunk, hogy azt ne kelljen használni, mert a nagyobb légellenállás miatt nőni fog a fogyasztás.