gyermekülés

Hogyan szállítsuk a gyereket az autóban biztonságosan?

Ez az egyik legfontosabb kérdés, amellyel már gyermekünk megszületése előtt szembesülünk, hisz majd valahogy haza kell vinnünk őt a kórházból. Nem mindenki van tisztában a KRESZ előírásaival.

Biztonságos rögzítés

Évek óta minden autó úgy készül, hogy már gyárilag kialakítanak benne olyan rögzítési pontokat, melyekhez biztonságosan rögzíteni lehet a gyerekülés, ez az úgy nevezett ISOFIX rendszer, amely az egész világra kiterjedő, szabadalmaztatott autósülési rendszer. Jelenleg ez a legbiztonságosabb. Előnyei közé tartozik, hogy úgy alakították ki, hogy gyakorlatilag nem lehet helytelenül bekötni a babaülést.

Éppen ezért olyan gyermekülést válasszunk, amely rendelkezik ezzel az isofix talppal, mert így egy kattintással rögzíteni tudjuk az ülést, és ehhez nincs szükség semmiféle biztonsági övre.

Ha taxival szeretnénk vinni a babát, akkor rendeléskor ezt jelezzük, és a taxitársaság babaüléssel rendelkező kocsit fog küldeni. Ezért általában felárat nem számolnak fel.

Baba az első ülésen

Mivel nagyon sok anyuka viszi egyedül a kicsit, kényelmesebb, ha vezetés közben maga mellett tudhatja, így a baba sem érzi magát egyedül, láthatja édesanyját, aki szükség esetén vissza tudja adni a játékot, cumit. Biztonságosabb így, mintha folyamatosan hátra kéne néznie az anyukának.

Betehető a vezető melletti ülésre is a babaülés, de csak akkor, ha ott kikapcsolható a légzsák, vagy nincs beszerelve. Ebben az esetben menetiránynak háttal betehető a babaülés.

Meddig gyerek a gyerek

A gyerekek, ha már nagyobbak, nem kedvelik a gyerekülést, mert már azt olyan dedósnak érzik, ők pedig már nagylányok, nagyfiúk.

A hátsó ülésen nem kötelező a gyerekülés használata abban az esetben, ha a gyermek magassága elérte a 135 cm-t, és olyan biztonsági öv van, amely megfelel a testméretének, azaz nem vágja a nyakát.

Bármennyire is kéri gyermekünk, 12 éves kor alatt ne engedjük az anyós ülésre, ha a légzsákot nem lehet kikapcsolni.

Soha ne felejtsük el, hogy gyermekünkért mi vagyunk a felelősek, nekünk kell rá vigyázni, és minden körülmények között az ő biztonságuk a legfontosabb.

Figyeljünk arra, hogy az utazáskor milyen játékot adunk a kezébe, nehogy véletlenül megüthesse, megszúrhassa vele magát egy erősebb fékezésnél.