kutya az autóban

Hogyan szállítsuk a kutyát az autóban biztonságosan?

Egyre többen döntenek úgy, hogy bővítik a családot egy szőrös négylábúval. Általában ilyenkor nem gondolják át, hogy hogyan fogják szállítani az autóban, ha vinni szeretnék magukkal, kirándulni, vagy állatorvoshoz, vagy nyaralni, vagy bármilyen egyéb helyre.

Hivatalos álláspont

Ha a hivatalos választ szeretnénk erre tudni, akkor a KRESZ előírásait kell követnünk. Bár a kutya szó nem szerepel benne, azonban tudnunk kell, hogy a kis kedvencünk ebben az esetben bizony rakománynak számít, tehát az erre vonatkozó utasításokat kell követnünk. Ennek szellemében úgy kell eljárnunk, hogy a fuvarozás során semmiképp ne veszélyeztessük sem a közlekedés biztonságát, sem pedig a személy- és vagyonbiztonságot.

Ez azt jelenti, hogy ügyelnünk kell arra, hogy a vezetőt ne akadályozza sem a kilátásban, sem pedig a vezetésben. Kutyusunkat rögzíteni is kell, hogy stabilan a helyén maradjon. Az is fontos, hogy ha véletlenül baleset történik, akkor ne tudjon elfutni rémületében.

Biztonságos rögzítés

Nem kell balesetnek történnie ahhoz, hogy a kutyánk nagyot repüljön, és esetleg kiverje a szélvédőt. Ehhez elég egy erőteljesebb fékezés, és a kutyus tehetetlenségénél fogva előre fog zuhanni. Ennek elkerülése érdekében nagyon fontos, hogy biztonságosan rögzítsük. Ha kis testű kutyáról van szó, akkor a legegyszerűbben ezt úgy tudjuk megoldani, hogy egy hordtáskába tesszük, és azt megfelelően rögzítjük. A vállpántot például átvezethetjük a fejtámlánál, vagy egy karabinerrel is odaerősíthetjük egy fix ponthoz.

A nagyobb testű kutyák szállítása sem okoz nagy gondot, ha van egy szállítóketrecünk, amihez otthon korábban már hozzászoktattuk. Tegyük bele a kedvenc játékát, takaróját, hogy magáénak érezze a helyet.

De ha van a biztonsági öv-csattal kiegészített olyan póráz, amely a hámjához kapcsolható, az is elfogadható utaztatási mód. Ebben az esetben azonban terítsük le takaróval az ülést, vagy vásároljunk olyan takarót, amely rögzíthető az első és hátsó ülések fejtámlájához, hogy elkerüljük, hogy minden csupa szőr és nyál legyen. Ez a takaró nagyon praktikus, a kutyusnak olyan érzése lesz, mintha egy kényelmes függőágyban utazna. Hátránya viszont, hogy ebben az esetben a hátsó üléseken csak a blöki utazhat, más nem fér el mellette. Maximum az ülés elé tudjuk a csomagokat pakolni.