Így emelkedtek az új és használtautó árak az elmúlt években

Európában az új autók átlagosan 3 millió forinttal míg a használt autók ára már közel 1 millió forinttal emelkedett.

Aki az elmúlt 1 évben új vagy használtautó vásárlásán gondolkodott és követte az árakat azt tapasztalhatta, nem hogy csökkentek az árak hanem nőttek. Ez vonatkozik egyes használtautó típusokra is. Egy vadonatúj autó vásárlása egyre nehezebb, de nincsenek könnyebb helyzetben azok sem akik alig használt, kevés kilométert futott autót vásárolna. Az ellátási lánc folyamatos problémái és a félvezetők hiányából fakadóan az új autót keresők jelentős áremelkedéssel kénytelenek szembenézni.

Most már nem csak arról van szó, hogy milyen autót válasszunk és mennyit kell rá várni, hanem arról is, hogy mennyivel többet kell fizetni ugyanazért az autóért amit pár évvel korábban még meg engedhetett volna magának.

A helyzet meglehetősen összetett, különösen Európában és Amerikában nőtt a benzines és az elektromos autók ára, még annak ellenére is, hogy számos országban kedvezményeket biztosítanak. 2015 és 2022 között közel 14%-os áremelkedés figyelhető meg, amely évről évre növekszik. Különösen a gazdagabb európai országokban jelentősebb a növekedés.

Ezzel szemben a kínai piacon csak kismértékű, 5 százalékos növekedés volt tapasztalható, itt leginkább a rohamosan terjedő SUV kategória miatt.

Az elektromos autót vásárlók sincsenek jobb helyzetben, hiszen már a használt elektromos autók ára is rohamosan emelkedik. Gyakori eset, hogy a szalonokban az új elektromos autó megérkezését követően a tulajdonos, a várólistában utána következőnek értékesíti a már akár néhány millió forinttal többet érő autóját, ezzel jelentős hasznot realizálva.

Sokaknak mára megfizethetetlenné vált egy új autó, amelyet korábban még megendedhetett volna magának, így a használtautó piacon folytatják a keresgélést. Viszont a fentiek miatt a használtautó árak is elindultak felfelé. Így gyakori eset, hogy egy fiatal keveset futott autó többet ér most, mint amikor a tulajdonosa kifizette azt. Sokan ezért el is gondolkodtak az eladáson, főleg annak tükrében, hogy előreláthatóan hamarosan megszűnik a benzinár stop.