autó követési távolság

Miért fontos a megfelelő követési távolság?

A jogosítvány megszerzése mindig is fontos volt az emberek életében, de manapság egyre nagyobb jelentősége van. Míg régebben a vezetés külön szakma volt, hiszen a vállalatok nagy része az igazgatók, főosztályvezetők mellé külön sofőrt alkalmazott, ma ez már egyre kevesebb cég engedheti meg magának. Kevés kivételtől eltekintve mindenki saját magát fuvarozza, és akár több száz kilométert is vezethet naponta amellett, hogy elvégzi a munkáját is.

Több lábon állás

Ha jogosítvánnyal rendelkezünk, még akkor is, ha csak „B” kategóriás, sokkal több munkalehetőségünk van, mint egyébként. Egyre több olyan munkalehetőség van, melyre a jelentkezés feltétele a jogosítvány megléte. Nem csak az a jó, ha több szakmához értünk, akkor is biztosabban tekinthetünk a jövőbe, ha tudunk autót vezetni.

Azonban a jogosítványt nemcsak megszerezni, de megtartani is kell, ezért nemcsak az a fontos, hogy ismerjük a szabályokat, de arra is nagy szükségünk van, hogy jól vezessünk.

Követési távolság

A balesetmentes közlekedés egyik sarokköve a megfelelő követési távolság. Ha ezt nem tartjuk be, könnyen lehet, hogy egy baleset kellős közepén találjuk magunkat, és mi leszünk a hibásak.

És hogy miért? Ennek egész egyszerű oka van. Az előttünk haladó autó forgalmi okok miatt bármikor vészfékezésre kényszerülhet. Amennyiben mi túlságosan közel vagyunk hozzá, nem fogunk tudni megállni, és belerohanunk. Ha az utánunk jövő autós sem tud megállni, mert ő meg ránk ragadt, akkor máris egy olyan szendvics közepén találhatjuk magunkat, ami nem lesz fogunkra való…

A kocsink mellett jó eséllyel magunkat és még egy-két, a közlekedésben részt vevőt is összetörjük.

A kresz szabályai szerint valószínűleg mi leszünk a hibásak, így a kártérítési felelősség is minket terhel majd.

Még rosszabb esetben bevonhatják a jogosítványunkat. Abba pedig még belegondolni is rettenetes, hogy ez mivel jár annak, akinek létszükséglet az autó. Nemcsak a családot nem fogja fuvarozni, de valószínűleg a munkáját sem tudja majd ellátni gépkocsi nélkül.

Akár télen, a csúszásveszély miatt, akár nyáron, a kánikulai forróság miatt, mikor a figyelmünk lankad, türelmesen és körültekintően vezessünk, és inkább nagyobb követési távolságot tartsunk, mint kisebbet.