kopot gumiabroncs cseréje

Milyen gyakran cseréljük le a gumikat?

A mikor cseréljük le a gumit kérdéskör leggyakrabban a téli-nyári gumicserénél merül fel. Azonban, ha valakinek az úgy nevezett négy évszakos gumija van, érdemes erre nagyon figyelni a biztonságos autózás miatt.

Átlagosan tekintve a dolgot, kb. 3-4 évente szükséges új gumit tenni az autónkra. Ez azt jelenti, hogy elképzelhető, hogy hamarabb szükséges a csere, de azt viszont nem jelenti, hogy ennél később is lehet. Ugyanis, ha nem használjuk az autónkat, és csak a garázsban áll, a gumik akkor is tönkre mennek. Ilyenkor nem a futófelület az, ami elkopik, hanem magának az abroncsnak az anyaga öregszik el, elveszíti rugalmasságát.

Figyelmeztetés

Könnyű dolgunk van, ha a gumihotelben tartjuk az abroncsokat, mert a szerelő már akkor jelzi, hogy kopott a gumi, amikor leveszi azt. Ebben az esetben már a régi gumit nem érdemes beadni megőrzésre, hanem a következő szezon előtt elegendő megvenni az újat.

Akkor se keseredjünk el, ha ránk van bízva a kérdés eldöntése, ugyanis a gumigyártók ügyelnek biztonságunkra. A gumikon vannak ugyanis olyan úgy nevezett kopásjelzők, melyeket a gyártók külön jelölnek. Ez általában az abroncsok vállrészén találhatók. A TWI jelzést kell keresni, ami a Tread Wear Indicator rövidítése. Néhány gyártó egy kis nyíllal, háromszöggel mutatja a kopásjelzőt.

Akkor szorul cserére az abroncs, ha a kopásjelző már elérte a futófelület. Ebben az esetben nincs idő a késlekedésre, ez már az utolsó pillanat arra, hogy lecseréljük. Jobb lenne azonban, ha még azelőtt lecserélnénk, hogy a jelet eléri a futófelület, különösen a téli gumik esetében.

Ha sokat megyünk autópályán egyenletes, gyors tempóban, akkor kevésbé kopik a gumi, mint amikor a városban közlekedünk, és állandóan gyorsítunk-fékezünk.

Az időjárás is befolyásoló tényező, a szélsőséges körülmények nem tesznek jót a gumiknak.

Miért fontos a csere?

Ha kopott gumival járunk, jelentősen nő a balesetveszély, ugyanis a fékezés kevésbé hatásos, sokkal több utat tesz meg a gépkocsi, mire meg tud állni.

Esőben is veszélyes a kopott gumi, mert a barázdák már nem olyan mélyek, ezért nem képes elvezetni az abroncs a vizet maga alól. Télen pedig csökken a gumi rugalmassága.

Ha cserélni kell egy abroncsot, akkor érdemes mindegyiket lecserélni, mert fontos, hogy mind a négy kerék azonos állapotban legyen.